Cetiri tocka

/   cetiritocka.com     AutoMoto   / Hrvatski  

2019-11-19 20:27:04

Mercedesov James Allison proglasio je odluku kojom su Lewisa Hamiltona pozvali u boks za vrijeme posljednjeg izlaska sigurnosnog automobila na utrci za VN Brazila glupom i početničkom.

Allison također priznaje da je tim pogriješio što je stavio odluku u ruke samog vozača, pogotovo zato što je Hamilton dobio netočne podatke o tome koliko će mjesta izgubiti zaustavljanjem. Hamilton je imao drugo mjesto iza Maxa Verstappena u posljednjim krugovima utrke kada je sigurnosni automobil izašao radi sudara Ferrarija. Hamilton je usporio približavajući se ulasku u boks kad je njegov inženjer Pete Bonnington dva puta ponovio poruku:

“Javi nam ako želiš gume, izgubit ćeš jedno mjesto.”

Nakon kratke stanke, Hamilton je u početku rekao:

“Ti donesi odluku”, a nakon toga uslijedio je “Ući ću, ući ću”, kada je već stigao do ulaza u boks.

U stvarnosti, Hamilton je izgubio dva mjesta jer su ga prošli Alex Albon i Pierre Gasly, a kad se sigurnosni automobil maknuo, imao je samo dva kruga da iskoristi potencijal svojih svježih guma. Nakon što je prošao Gaslya, približio se Albonu s kojim je napravio nespretan kontakt te ga Gasly ponovno prolazi i Lewis u foto-finišu završava treći. Naknadno je još dobio kaznu od pet sekundi radi kontakta s Albonom i pao u poretku.

“Jednostavno smo napravili nešto glupo. Mislili smo da gubitkom samo jednog mjesta dobivamo svježe gume s dovoljno krugova do kraja da se vratimo na to mjesto, a zatim idemo i u napad na pobjedu. To je bilo zapravo netočno jer smo izgubili dva mjesta, nismo uzeli u obzir Gaslya i drugo, s količinom dijelova bolida na stazi nakon sudara, bilo je puno više krugova pod sigurnosnim automobilom nego što smo očekivali“, objasnio je Allison.

Allison ne krivi Hamiltona jer se odlučio za nove gume:

“Zapravo, to je bila isključivo naša greška jer smo vidjeli ono što smo mislili da bi mogla biti prilika. Nije nam uopće bilo potpuno jasno da je to ispravna stvar, ali postojala je mogućnost.”


tvautomagazin.hr
boks ulasku bila hamilton allison nakon odluka hamiltonovom glupa odluku mjesta tvautomagazin


User comments